Caps lock on varmasti tietokoneen näppäimistä se vihatuin. Näppäintä harvoin käytetään tarkoituksella. Sen sijaan vahingossa siihen ovat joskus osuneet varmasti kaikki jotka ovat tietokoneella mitään kirjoittaneet.

Käyttäjiä näppäimellä on rajallisesti, ja moni on sitä mieltä että sen voisi poistaa kokonaan. Tämä on osin tapahtunutkin luonnollisesti sitä myötä kun kirjoittamisesta yhä suurempi osa tapahtuu mobiililaitteilla. Myös Googlen Chromebook kannettavat ovat korvanneet sen Search nappulalla.

Caps lockilla on kuitenkin pitkät perinteet. Se periytyy meille jo kirjoituskoneiden aikakaudelta, jolloin se tunnettiin nimellä Shift lock. Shiftin eli vaihtonäppäimen pohjassa pitäminen mekaanisilla kirjoituskoneilla oli työlästä, ja sen vuoksi mahdollistettiin sen lukitseminen pohjaan.

Ennen erilaisia fontteja, värejä ja lihavointeja isot kirjaimet olivat tarpeen tekstin osien korostamisessa. Nykyään isot kirjaimet merkitsevät ennen kaikkea HUUTAMISTA. Ja niitä näkee erityisesti internet keskustelujen asiattomissa kommenteissa.

Normaalille käyttäjälle Caps lock aiheuttaa päänvaivaa etenkin jos sitä on painanut huomaamatta. Salasana lakkaakin yhtäkkiä toimimasta. Osassa näppäimistöjä on taustavalo tätä ilmaisemaan, mutta joskus asianlaita jää arvailujen varaan. Ohjelmallisesti on mahdollista liittää erilaisiin lomakkeisiin varoitus siitä että caps lock on pohjassa, mutta tätä ei aina ole toteutettu.

INTENATIONAL CAPS LOCK DAY

Tällä vihatulla näppäimellä on oma kannattajakuntansa. Kansainvälistä Caps lock-päivää on vietetty vuodesta 2000 alkaen.

Jonkin verran käyttäjiä tälle löytyy. Tietyt ohjelmointikielet vaativat pitkiä INPUT ketjuja kokonaan isoilla kirjaimilla. Myös insinöörien ja arkkitehtien teknisissä piirustuksissa isojen kirjaimien käyttö on vakiintunut tapa.

Vastaava lukitus voidaan kuitenkin toteuttaa myös erilaisilla näppäinyhdistelmillä. Mean Fishin näkemys on että Caps lock joutaa historiaan. Yleisessä kotikäytössä kuten netin selaamisessa ja pelaamisessa näppäin on lähinnä tiellä.

Jos haluat siitä saman tien eroon, joudut harjoittamaan pientä hakkerointia. (Windows 10, vaatii järjestelmänvalvojan oikeudet)

  1. Avaa Rekisterieditori (löydät sen järjestelmähaulla)
  2. Etsi HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout niminen kohta.
  3. Valitse Uusi ja Binaariarvo
  4. Muuta sen nimeksi Scancode Map ja arvoksi 00,00,00,00,00,00,00,00,02,00,00,00,00,00,3a,00,00,00,00,00
  5. Käynnistä kone uudelleen.

Muutoksen voi peruuttaa poistamalla arvon. Yleisesti henkilöille joille tietokoneen käyttö on vieraampaa, rekisterieditoria ei kuitenkaan voi suositella. Virheet voivat johtaa siihen että käyttöjärjestelmä ei enää käynnisty lainkaan.